Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GTA San Andreas

Minden ember egyenlő, csak vannak köztük egyenlőbbek, azaz Carl Johnson kamaszkorában alighanem átélte azt az iskolabuszos érzést, ahol a demokrata sofőr bácsi megállítandó a faji villongásokat, kijelenti: ezentúl nincsenek fehérek és feketék, csak kékek, jó? Megegyeztünk? Akkor most szálljunk fel a buszra. Az első ajtón a világoskékek, a hátsón a sötétkékek. Bár amikor a GTA San Andreas főhőse, Carl Johnson, vagy ahogy a Grove Streeten ismerik, CJ a reptéren a csomagját várja, aligha ezen a - nem is annyira - viccen mosolyog.

Real Sims
A Rockstaros fiúk az ötödik PC-s GTA-ban úgy gondolták, ideje megvalósítani azt a Simset, ami nem a hollywoodi filmgyár kapujánál ér véget, hanem onnan kifelé kezdődik. Ennél mocskosabb életszimulátort még nem hordott a hátán a föld, és igen össze kell szednie magát a csapatnak, ha ettől még mélyebbre kíván nyúlni. A GTA San Andreasban nincsenek szeretni való figurák. Nem is cél. Rózsa Sándor és Robin Hood sem volt annyira patyolatlelkű srác, ha jobban megpiszkáljuk őket, és hát kéz a szívre, Mátyás is csak jóval a halála után lett igazságos. Simünket etethetjük, itathatjuk, öltöztethetjük, randiztathatjuk, kocsikáztathatjuk, dolgoztathatjuk, kondiztathatjuk, úsztathatjuk, játékterembe járathatjuk, vásárolgatni vihetjük, így akár a „pécébarbizók” is eljátszhatnának a San Andreassal, de ez a cím másról szól, mert valljuk be: CJ-t és a világát valahogy nagyon eltalálták a Rockstarnál. Az alcím nyugodtan lehetne „Isten hozott a való világban, pajtás”! Tökmindegy, hogy a történet hol zajlik, Los Santosban, Moszkvában, Nápolyban, Londonban vagy Budapesten, minden ország magára ismerhet egy kicsit.

Sztorizós szabadság
Ahogy a Gothic és a GTA3 óta a játékfejlesztők ráéreztek, a játékosok jelentős része nem szereti a lineáris címeket. Nincs izzasztóbb egy szkripthegyes játékban huszadszorra is ugyanúgy végigbénázott, az utolsó pillanatban elszúrt küldetésnél, ahol már csukott szemmel is tudjuk, melyik sarok mögül hány libazöld zombi fog előbukkanni, hová kell nyomni a skulót, hogy a pálya aktuális bossára is elég maradjon. Itt nem muszáj „kvesztelni”, igaz, akkor haladás sincs. CJ alhat, ehet, ihat, sétálhat, autózhat, motorozhat, békés járókelőket molesztálhat, csajozhat és rendőrök elől menekülhet. Igaz, mint minden szabadság, ez is nagyon relatív. Igazán biztonságban csak a Grove Streeten érezhetjük magunkat, azon túl egyáltalán nem szeretnek minket. Nem is ajánlatos egy darabig kimozdulni, mert a Rockstaros arcok kitalálták, hogy az amúgy is zseniális sorozatot megdobják némi RPG-elemmel.

Úgy bizony, CJ fejlődik. Igaz, karaktert nem generálunk – még képesek lennék egy Jackós hypofekaganxtával nyomulni, ami azért valljuk be, jelentősen rontana az élményen. Ráadásul nem kapunk XP-k után felhasználható pontokat. Az RPG nem ezen a vonalon nyomul, hanem a következőkben: CJ nem tud rögtön jól lőni, verekedni, futni, autót, motort vezetni és úszni. Igaz, a GTA-s hősök eddig egyáltalán nem tudtak úszni, itt azonban néha hasznos, helyenként pedig muszáj. Szóval mindent gyakorolni kell. Súlyos perceket töltünk majd el vezetgetéssel, úszkálással, futkorászással és konditerembe járással. Mert mindez kihatással van túlélési esélyeinkre. Persze mindent csak szakaszosan, a Grove-negyed sarkán álló konditeremben megvan a napi limit, ami fölött hiába emelgetünk, nem szálkásodunk tovább egy csöppet sem, és vezetési technikánk is csak sok-sok mérföld után ugrik egy keveset. Új elemként külön lehet gyúrni mindenféle menő cuccokkal és új frizurákkal a sármra, amitől a lányok általában beájulnak.

Beszippant a világ
Amiért nem lehet eléggé áldani a Rockstar csapatát: minden játékot úgy alkotnak meg, hogy az érthető legyen azok számára is, akik először botlanak a sorozatba. A San Andreas ennek megfelelően egy meglehetősen alapos oktatással kezdődik. Nem Mafia-módra egy külön teremben, hanem sztorivezérelten, amiért külön köszönet, mert így tudjuk ugyan, hogy alapképzésen vagyunk, csak nem érezzük úgy.

Éppen ezért lassan csordogálva indul a történet, megtanulunk bicajozni, autót vezetni, lövöldözni, graffitiket átfestegetni - majd mielőtt észbe kapnánk, beszippant a történet és a játékmenet. Ajánlatos még a játék első szakaszában minél többet gyúrni, vezetni, motorozni és úszni, mert egy idő után erre túl sok időnk nem lesz. Egy idő után egyszerűen rákényszerülünk a tanulásra, el kell végezni az autós-, a motoros-, a hajós-, és a repülős vizsgát, mert a játék nem enged tovább.

Három a magyar igazság - és a város
Három a magyar igazság, és CJ kalandozásainak színtere. Természetesen nem kapjuk meg azonnal a hatalmasra bővült világot (csak Los Santos nagyobb, mint Vice City), ki kell azt érdemelni. A küldetések szépen lassan csordogálva vezetnek végig a sztorin, aminek a tulajdonképpeni lényege, hogy mi legyünk az istencsászárok a játék világában. A küldetések változatosak, a játékos alapbeállítottságától függően változó nehézségűek, de általában egy feladatra koncentrálnak. Ha vezetni kell, ritkán kell közben lőni és viszont. Ami újdonság: a sikeres küldetésekért az elején nem dől a dollár, viszont nő a tisztelet, ami azért fontos, mert ezzel egyenes arányban nő a bandánkba toborozható arcok száma. Ez különösen a területfoglalásoknál számít majd, hiszen ekkor az ellen igen magas számban nyomul ránk, így nem árt, ha életüket és vérüket értünk áldozó srácokkal megyünk utcákat foglalni. És ezt értsük szó szerint, mert hullanak a srácok mind a két oldalon rendesen! Az ok egyszerű: senki sem keres fedezéket, mint egy hülye párbajhős, minden srác teljes testfelületét az ellenség felé fordítva ontja a skulót, aztán aki talpon maradt, annak van igaza. A területfoglalás után viszont dől a lé rendesen, így megéri ezzel szenvedni pár órácskát. Akinek nincs kedve állandóan visszajárni a Grove Streetre begyűjteni a stukkerra valót (mert ebben a részben ritkábbak az elrejtett fegyverek, mindent magunknak kell venni vagy zsákmányolni), annak az egy idő után gombamód szaporodó dílereket érdemes apró fejlövéssel meggyőzni, adják nekünk a pénzüket, hiszen nálunk sokkal jobban hasznosul. Ugyanis dílerenként általában két rongyot szakíthatunk, ami egy jól sikerült túra után akár házvásárlást is eredményezhet, hogy minél több helyen elrejtőzhessünk és bedughassuk a garázsba a csili-vili verdákat, amelyeket ezúttal rendesen turbózhatunk is minden városban. A Los Santosban kiépített hatalmi rendszer után ízelítőt kapunk a senki földjéből, majd jöhet San Fierro, újabb senki földje és végül Las Venturas. Igazából nem is végül, mert legeslegvégül visszatérünk Los Santosba, hogy elvarrjuk az elvarratlant, de addig szerencsére nagyon sok játékórát tölthetünk a San Andreassal. Mindeközben megtanuljuk, hogy aki a barátunk, akár az is lehet, de nem feltétlenül, és hogy aki igazán az ellenségünk, az sose lesz a tesónk, és hogy általában az emberi kapcsolatok kuszák...

Csajozunk
Pláne az ellenkező nemmel folytatottak! Fél tucat leányzó szívét és miegymását hódíthatjuk meg, ha kellőképpen sármosak és kitartóak vagyunk. Igaz, ha menet közben szorgosan gyűjtjük a kagylókat a tengerből (összesen ötven van belőlük elrejtve), akkor rövidülhet az idő. Igen észnél kell lennünk, mert ahány csaj van, annyiféle bánásmódot igényel. Ötven százalék felett azonban miénk a verdájuk, és különféle egyéb bónuszokhoz is hozzájutunk.

A csajozás nem az egyetlen kitérő, ezer más minijáték vár ránk, ha meguntuk a fárasztó gangsztázást. A szokásos mentős-, rendőrös-, tűzoltós küldik mellett a Grove Streeten biliárdozhatunk, csillagháborúzhatunk a játéktermekben, a Downtownban lovizhatunk (érdemes mentés után idelátogatni, mert kis szerencsével nagyot szakíthatunk, és a fogadási esélyeket megnövelő lópatkók – ezekből is ötven van – mind Las Venturasban találhatók, tehát a Los Santos-i időkben még nem elérhetőek), Las Venturasban kaszinózhatunk. A játék bizonyos szakaszától ejtőernyőzhetünk is, az egyéb versenyekről (bicaj, motor, autó, repülő, hajó) nem is beszélve. Na és persze közben minden járműben dübörög a zene. A csatornaválaszték számossága mellett saját mp3-as zenéinket is berakhatjuk egy külön kis mappába amely, mellé egy másik mappába a fejlesztők ajándékaként a játékban készített képeinket is elmenthetjük.

Ha jól végeztük a dolgunkat, akkor a játék végére az egyszálbélű, nagyon szerény, mindenkitől bocsánatkérő CJ-ből hat csajt egyszerre karjában tartó, méteres vállúra kigyúrt föld-levegő-víz ura lesz, akihez ömlik a pénz. Természetesen sok-sok játékóra telik el, amíg ide eljutunk, de igazából, ha egyszer végigviszed a játékot, akkor újra elkezded és elhatározod, hogy az ezer, először fel nem fedezett apróságot, easter egget, rejtett poént megkeresed, majd aztán harmadszor is belevágsz, hogy a negyedik után elhatározd, ötödszörre mit fogsz még alaposabban, és így tovább.

A tökéletes játék?
Természetesen a Rockstarnak sem sikerült megalkotni a tökéletes játékot. A sok szép és jó oltárán beáldoztatott a grafika, a figurák baltafaragtak, a járművezetés élménye a törésen kívül elég arcade-os jellegű, a szereplők mozgása helyenként mosolyt fakasztó, és valljuk be őszintén, a küldetések némelyike már-már frusztrálóan idegesítő és dögnehéz. A mesterséges intelligencia sincs a topon, a haverjaink lépten-nyomon elakadnak egy villanyoszlopban, igaz, az ellenfelek szintén, a röhejes bugokról (betonban félig eltűnő autók, falon arccal átmászó figurák) nem is beszélve. Szerencsére egyik sem tud igazán levonni a játék élvezeti értékéből, így 2005 és 2006 után várhatóan még mindig sokan fogják tolni ezt a cuccot.

 

Letölteni a http://www.gtahungary.hu/letoltes/GTA_San_Andreas_mentes oldalon lehetséges

kódok:

BAGUVIX = örök élet   

WANRLTW = örök töltény   

AGBDLCID = monster   

CPKTNWT = minden kocsi robban   

CWJXUOC = homok vihar   

CVWKXAM = örök oxigén   

AEZAKMI = nincs körözés   

LJSPQK = 6-os körözés   

AMIMHRER = tanker truck

EEGCYXT = dozer

MROEMZH = bandák mindenhol

 

 

LXGIWYL = könnyű fegyverek
KJKSZPJ = közepes fegyverek

UZUMYMW = legerősebb fegyverek

HESOYAM = élet, pajzs, $250000

OSRBLHH = + 2 csillag

ASNAEB = semmi körözés

 

 

 

AFZLLQLL = napos idő
ICIKPYH = nagyon -"-

AUIFRVQS = esős

CFVFGMJ = ködös

YSOHNUL = gyorsítás

LIYOAAY = lassítás 
AJLOJYQY =gyalogosok háborúznak
 
FOOOXFT = fegyver mkinek
 
AIWPRTON = Rhino tank
 
CQZIJMB = Bloodring Banger
 
JQNTDMH = Rancher
 
PDNEJOH =  Racecar
 
VPJTQWV = Racecar
 
AQTBCODX = Romero
 
KRIJEBR = Stretch

UBHYZHQ = Trashmaster

RZHSUEW = Caddy
CPKTNWT = minden kocsi robban

XICWMD = láthatatlan autó

PGGOMOY = jobb kezelés

SZCMAWO = öngyilkosság

ZEIIVG = zöld lámpák

YLTEICZ = agresszív vezetők

LLQPFBN = rózsaszín járművek

BTCDBCB = hízás

JYSDSOD = izom

ASBHGRB = Elvis

BGLUAWML = gyalogosok letámadna

LFGMHAL = extra ugrás
JCNRUAD = minden robban

BAGUVIX = örök élet
CVWKXAM = örök oxigén
 

YECGAA = Jetpack
AEZAKMI = nincs körözés

LJSPQK = 6-os körözés

IAVENJQ = Mega Punch

AEDUWNV = soha se lesz CJ éhes

IOJUFZN = katasztrófa!

 

 

WANRLTW = örök töltény, nincs töltés 
OUIQDMW = drive-by célkereszt
 
THGLOJ = kis forgalom
 
BMTPWHR = paraszt mod
 

 

 

 

OGXSDAG = Max Respect 
EHIBXQS = Max Sex Appeal
 
VKYPQCF = Taxik nitroval
 
VQIMAHA = Max jármű skill
 
OHDUDE = Hunte

AKJJYGLC = Quad

AMOMHRER = Tanker Truck

EEGCYXT =Dozer
URKQSRK = Stunt Plane

AGBDLCID = Monster

CIKGCGX = Beach Party

MROEMZH = Bandák mindenhol

BIFBUZZ = -"-

BGKGTJH = Olcsó autók közlekednek

GUSNHDE = sport-"-

RIPAZHA = repülő autók

JUMPJET = Hydra

KGGGDKP = Vortex Hovercraft

COXEFGU = minden kocsiba nitro

BSXSGGC = ütközéskor elszállnak a kocsik

XJVSNAJ = mindíg éjfél

OFVIAC = naracssárga ég

MGHXYRM = villámok

CWJXUOC = homokvihar

Ha bármelyik kód nem működik szóljatok letörlöm.

 

 

graffitik:

tags.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Íme egy oldal, sajnos angol de aki tud angolul az nézze meg:

http://planetgrandtheftauto.gamespy.com/?category_id=10173

 PS2-en is hasonló de itt is egy pár cheath hozzá:

 

Teljes Egészség, Páncél, 250000$

R1, R2, L1, X, Bal, Le, Jobb, Fel, Bal, Le, Jobb, Fel

 

Összes Kocsiba Nitró

Bal, Háromszög, R1, L1, Fel, Négyzet, Háromszög, Le, O, L2, L1, L1

 

Örök Lőszer

L1, R1, Négyzet, R1, Bal,  R2, R1, Bal, Négyzet, Le, L1, L1

 

Végtelen Tüdőkapacitás

Le, Bal, L1, Le, Le, R2, Le, L2, Le

 

Öngyilkosság

Jobb, L2, Le, R1, Bal, Bal, R1, L1, L2, L1

 

I. Fegyvercsomag

(baseball ütő, pisztoly, shotgun, Mini SMG, AK-47, rakétavető, Molotov koktél, spray, bokszer)

R1, R2, L1, R2, Bal, Le, Jobb, Fel, Bal, Le, Jobb, Fel

 

II. Fegyvercsomag

(kés, pisztoly, lefűrészelt csövű shotgun, Tec-9, mesterlövész puska, lángszóró, gránát, porraloltó)

R1, R2, L1, R2, Bal, Le, Jobb, Fel, Bal, Le, Le, Bal

 

III. Fegyvercsomag

(láncfűrész, hangtompítós pisztoly, shotgun, M4, Bazooka, robbanószer)

R1, R2, L1, R2, Bal, Le, Jobb, Fel, Bal, Le, Le, Le

 

Ejtőernyő

Bal, Jobb, L1, L2, R1, R2, R2, Fel, Le, Jobb, L1

 

Szabad Célzás Vezetés Közben

Fel, Fel, Négyzet, L2, Jobb, X, R1, Le, R2, O

 

 

Pénz, Tisztelet, Rendőrség

--------------------------

Nem Köröznek Többé

O, Jobb, O, Jobb, Bal, Négyzet, Háromszög, Fel

 

Alacsonyabb Körözési Szint

R1, R1, O, R2, Fel, Le, Fel, Le, Fel, Le

 

Magasabb Körözési Szint

R1, R1, O, R2, Jobb, Bal, Jobb, Bal, Jobb, Bal

 

Nagyobb Tisztelet

R1, R2, L1, X, Bal, Jobb, Le, Fel

 

Minden Banda Támad

Le, Fel, Fel, Fel, X, R2, R1, L2, L2

 

Bandák Uralma az Utakon

L2, Fel, R1, R1, Bal, R1, R1, R2, Jobb, Le

 

 

Járművek 

--------

Jetpack

Fel, Le, Bal, Jobb, L1, L2, R1, R2, Fel, Le, Bal, Jobb

 

Rhino Tank

O, O, L1, O, O, O, L1, L2, R1, Háromszög, O, Háromszög

 

Rancher

Fel, Jobb, Jobb, L1, Jobb, Fel, Négyzet, L2

 

Bloodring Banger

Le, R1, O, L2, L2, X, R1, L1, Bal, Bal

 

Caddy

O, L1, Fel, R1, L2, X, R1, L1, O, X

 

Hotring #101

R1, O, R2, Jobb, L1, L2, X, X, Négyzet, R1

 

Hotring (alternatív változat)

R2, L1, O, Jobb, Fel, O, R2

 

Stretch

R2, Fel, L2, Bal, Bal, R1, L1, O, Jobb

 

Police Rancher

Fel, Jobb, Jobb, L1, Jobb, Fel, Négyzet, L2

 

Trashmaster (Kukásautó)

O, R1, O, R1, Bal, Bal, R1, L1, O, Jobb

 

Romero

Le, R2, Le, R1, L2, Bal, R1, L1, Bal, Jobb

 

Monster Truck

Jobb, Fel, R1, R1, R1, Le, Háromszög, Háromszög, X, O, L1, L1

 

Műrepülő

O, Fel, L1, L2, Le, R1, L1, L1, Bal, Bal, X, Háromszög

 

Quad

Bal, Bal, Le, Le, Fel, Fel, Négyzet, O, Háromszög, R1, R2

 

Hydra (Vadászgép)

Háromszög, Háromszög, Négyzet, O, X, L1, L1, Le, Fel

 

Vortex (Légpárnás Jármű)

Háromszög, Háromszög, Négyzet, O, X, L1, L2, Le, Le

 

Dozer

R2, L1, L1, Jobb, Jobb, Fel, Fel, X, L2, Bal

 

Repülő Autók

Fel, Le, L1, R1, L1, Jobb, Bal, L1, Bal

 

Sport Autók Gyakran Jelennek Meg

Fel, L1, R1, Fel, Jobb, Fel, X, L2, X, L1

 

Repülő Csónakok

R2, O, Fel, L1, Jobb, R1, Jobb, Fel, Négyzet, Háromszög

 

Vízen Járó Kocsik

Jobb, R2, O, R1, L2, Négyzet, R1, R2

 

Forgalom Megállítása

O, L2, Fel, R1, Bal, X, R1, L1, Bal, O

 

 

Kis Forgalom

X, Le, Fel, R2, Le, Háromszög, L1, Háromszög, Bal

 

Agresszív Vezetők

R2, O, R1, L2, Bal, R1, L1, R2, L2

 

Taxikba Nitro

Fel, X, Háromszög, X, Háromszög, X, Négyzet, R2, Jobb

 

Rózsaszín Autók

O, L1, Le, L2, Bal, X, R1, L1, Jobb, O

 

Fekete Autók

O, L2, Fel, R1, Bal, X, R1, L1, Bal, O

 

Tökéletes Irányítás

Háromszög, R1, R1, Bal, R1, L1, R2, L1

 

Gyors Autók

Jobb, R1, Fel, L2, L2, Bal, R1, L1, R1, R1

 

Bunny Hop Carl Kerékpárral

Háromszög, Négyzet, O, O, Négyzet, O, O, L1, L2, L2, R1, R2

 

Halálos Soförré Válik CJ

L1, L2, L2, Fel, Le, Le, Fel, R1, R2, R2

 

Minden Jármű Felrobban

R2, L2, R1, L1, L2, R2, Négyzet, Háromszög, O, Háromszög, L2, L1

 

 

Gyalogosok, Állapot

-------------------

A Csajok Megvesznek CJ-ért

O, X, L1, L1, R2, X, X, O, O

 

Támadó Gyalogosok

Le, Fel, Fel, Fel, X, R2, R1, L2, L2

 

Lázongó Gyalogosok

Le, Bal, Fel, Bal, X, R2, R1, L2, L1

 

Felfegyverzett Gyalogosok

R2, R1, X, Háromszög, X, Háromszög, Fel, Le

 

Mindenki Bikiniben

Fel, Fel, Le, Le, Négyzet, O, L1, R1, Háromszög, Le

 

Több Vér

Négyzet, L1, O, Le, L1, R1, Háromszög, Jobb, L1, X

 

Maximum Izom

Háromszög, Fel, Fel, Bal, Jobb, Négyzet, O, Bal 

 

Maximum Zsír

Háromszög, Fel, Fel, Bal, Jobb, Négyzet, O, Le

 

Maximum Soványság

Háromszög, Fel, Fel, Bal, Jobb, Négyzet, O, Jobb 

 

10-szer Magasabbra Ugrás

Fel, Fel, Háromszög, Háromszög, Fel, Fel, Bal, Jobb, Négyzet, R2, R2

 

Karakter Modell Lecserélése

Jobb, Jobb, Bal, Fel, L1, L2, Bal, Fel, Le, Jobb, Jobb

 

Lassabb Játék

Háromszög, Fel, Jobb, Le, L2, L1, Négyzet

 

 

Időjárás, Óra

-------------

Napos Idő

R2, X, L1, L1, L2, L2, L2, Háromszög

 

Esős Idő

R2, X, L1, L1, L2, L2, L2, O

 

Borongós Idő

R2, X, L1, L1, L2, L2, L2, Négyzet

 

Gyorsabb Óra

O, O, L1, Négyzet, L1, Négyzet, Négyzet, Négyzet, L1, Háromszög, O, Háromszög

 

Naplemente

Bal, Bal, L2, R1, Jobb, Négyzet, Négyzet, L1, L2, X